Bevalbaden

 

Bevalbad grootHet opblaasbare bad dat door Eostra verkocht wordt is speciaal ontwikkeld om in te bevallen. Het PVC bevat geen schadelijke stoffen die in het water zouden kunnen komen en voldoet daarmee aan alle Europese wetgevingen. Het bad draagt ook een zogenaamd CE-merk wat aangeeft dat zij veilig in een ziekenhuis gebruikt kan worden. 


Ook na de bevalling is het bad natuurlijk nog te gebruiken als zwembadje voor buiten en voor een eventuele volgende bevalling. Bij een volgende bevalling raden we wel aan om een nieuwe hoes aan te schaffen in verband met de hygiëne. 

 

Eostra verkoopt via de Eostra-webshop twee typen baden:

 • Opblaasbaar Bevalbad Normaal:  139,50 €   Binnenmaat  114/094/066    Buitenmaat  165/145/069
 • Opblaasbaar Bevalbad Groot:        179,50 €   Binnenmaat  142/114/069    Buitenmaat  193/165/076


Er is sprake van een binnen- en buitenmaat omdat de rand van het opblaasbare bad 20 cm breed is.

Het normale bad heeft een capaciteit van 480 liter en het grote bad 615 liter. 


De bevalbaden hebben handgrepen aan de zij- en bovenkant van het bad voor een stevige houvast tijdens de bevalling. In de bovenste rand van het bad is ruimte voor een beker of glas. Het grote bevalbad heeft ook een zitje. Deze is te gebruiken door jezelf of door je partner. Het zitje kan ook dienst doen om het bad in en uit te stappen. 


We raden aan om ook het Bevalpakket met pompen, slangen en kraankoppelingen aan te schaffen (zie hieronder). Deze kost 120 Euro en is ook te bestellen via de Eostra-webshop


Hygiëne

In verband met de hygiëne leveren wij bij alle baden een losse hoes voor de bevalling. Bij het bevalpakket zit ook een aparte aanvoer- en een aparte afvoerslang. Het is niet hygiënisch om een en dezelfde slang te gebruiken voor het vullen en legen van het bad.


Opzetten en vullen

Het normale bevalbad bestaat uit 4 luchtkamers (bodem en de 3 horizontale ringen), het grote bevalbad uit 5 luchtkamers (bodem, zitje en de 3 horizontale ringen). Mocht zich ergens een lek voordoen, dan loopt het bad niet in één keer leeg.  De tijd om de baden op te pompen met een elektrisch pompje varieert  van 10 tot 15 minuten. De tijd om de baden weer van lucht vrij te maken is ca. 5 minuten. Als je het bad met water vult dan moet je ervan uitgaan dat het 30 minuten tot een uur duurt. Dit is afhankelijk van de warmwater installatie en de waterdruk in jullie huis. Goed om een keer te oefenen vóór de bevalling. 


Welk bad?

Welk bad het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren. Jouw lengte, of je partner ook in bad komt, maar ook de omstandigheden in je huis zijn van belang. De beschikbare ruimte en de capaciteit van de warmwaterinstallatie zullen van invloed zijn op je keuze. Wij adviseren een groot bevalbad als:

 • je 1.65 of langer bent

 • je partner ook het bad in gaat

 • je genoeg ruimte hebt om een bevalbad te plaatsen

 • je een zitje wenst

Mocht dit allemaal niet van toepassing zijn, dan kun je beter een normaal bevalbad aanschaffen. 

 

Wat heb je verder nog nodig?

Als je een bevalbad aanschaft dan zit daarbij inbegrepen een persoonlijke hoes voor de bevalling, een afdekhoes om het bad op temperatuur te houden, een reparatie kit en een instructie set. Aan- en afvoerslangen, pompen, etc. kan je zelf aanschaffen of je kan het Bevalpakket erbij bestellen. 


Het Bevalpakket bestaat uit:

 • Badthermometer. Een gedegen thermometer die goed de temperatuur van het water laat zien.

 • Elektrische pomp om het bad op te pompen. Gebruikt je een elektrische pomp dan duurt het ca. 15 minuten om het bad met lucht te vullen. Er zit een extra aansluiting op de pomp om de lucht uit het bad te pompen. Zo kan je het bad makkelijk opvouwen tot een handzaam pakket.

 • Elektrische pomp om het bad leeg te pompen. Een handzame en krachtige pomp om het water uit het bad te pompen. Om het bad te legen moet je uitgaan van een tijdsbestek van ongeveer 30 minuten.

 • Aanvoerslang. Deze wordt standaard geleverd in een lengte van 10 meter. Dit is aparte slang. Een tuinslang is voor de aanvoer niet geschikt omdat de coating door het warme water op kan lossen. Een tuinslang is ontworpen om koud water te vervoeren.

 • Afvoerslang. Deze wordt standaard geleverd in een lengte van 10 meter. We leveren dus een aparte aanvoerslang en een aparte afvoerslang. Dit in verband met de hygiëne. Het is niet aan te raden het bad te vullen en te legen met één en dezelfde slang.

 • Kraankoppelingen

 • Schepnetje, voor alle zekerheid.


Wij raden sterk aan om ter voorbereiding van de waterbevalling onze informatieavond te bezoeken. Je kan een bad reserveren en het tijdens de informatieavond meteen meenemen.