Babygebaren (6 mnd - 3 jaar)


Cursusboekje Babygebaren

Leer babygebaren om beter met je kindje te kunnen communiceren voordat hij of zij kan praten. 


Praten is moeilijk, de fijne motoriek die daarvoor nodig is leert je kindje pas beheersen wanneer het een jaar of anderhalf oud is. Maar al vanaf zes maanden kan je baby zijn of haar omgeving echt in zich opnemen en de gebeurtenissen om zich heen onthouden. Het ontwikkeld daarmee ook de behoefte om te communiceren over deze gebeurtenissen: papa die binnenkomt, een vogel die langsvliegt, de hond die blaft. Door de gesproken taal te ondersteunen met gebaren worden de woorden die je daarmee benadrukt verduidelijkt voor je baby.


Vanaf een maand of acht beheerst je baby ook de grove motoriek om terug te kunnen gebaren. Je baby kan dan ook zelf duidelijk aangeven dat het bijvoorbeeld dorst heeft, ergens pijn heeft of moe is. Ook op latere leeftijd kunnen veel huilbuien en bijtgedrag voorkomen worden omdat je kind zich veel beter kan uitdrukken en daarmee beter begrepen wordt. Door in een heel vroeg stadium het concept van taal aangerijkt te krijgen blijkt daarnaast een positief effect op het aanleren van gesproken taal, lezen en schrijven. 

Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en is een aantal jaren geleden in Nederland geïntroduceerd door Lissa Zeviar van Babygebaren. Veel ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen maken inmiddels gebruik van Babygebaren. Leuke voorbeelden van babygebaren vind je op You-Tube


De cursus Babygebaren is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 6 maanden en ongeveer twee jaar oud. Kinderen uit meertalige gezinnen (dus ook Nederlandstalig en Friestalig) hebben extra baat bij het gebruik van gebaren, doordat het gebaar een link legt tussen de twee woorden uit de verschillende talen. Tijdens de bijeenkomst leer je een groot aantal gebaren die van pas komen bij de communicatie met jonge kinderen. Ook krijg je methovoorden aangereikt om de gebaren op een leuke manier te gebruiken in het dagelijks leven. De gebaren die gebruikt worden in deze cursus zijn afkomstig uit de officiële Nederlandse Gebarentaal en geven daarmee de mogelijkheid om ook met mensen uit de Nederlandse dovengemeenschap te communiceren. 


De cursus Babygebaren bestaat uit één bijeenkomst van twee uur. De kosten zijn 40 Euro. Voor dit bedrag mogen twee volwassenen deelnemen: bij voorkeur beide ouders, maar je kan ook een andere verzorger zoals opa of oma of de oppas meenemen. Per inschrijving wordt één boekje 'Babygebaren, de eerste woordjes' verstrekt. Eventueel kunnen niet-mobiele kinderen meekomen. 


De cursus Babygebaren wordt gegeven door Misa van 'Zeg het met je Handjes'. Kijk op www.zeghetmetjehandjes.nl voor meer informatie en cursusdata.